Ψηφιοποίηση υλικού
Το πρόβλημα
Οι εκπαιδευτικοί πολύ συχνά καλούνται να στείλουν υλικό στους μαθητές τους, το οποίο αντλούν από ένα φυλλάδιο, ένα βιβλίο, μια φωτοτυπία.
Ο συνηθέστερος τρόπος που χρησιμοποιούν είναι η φωτογράφιση της σελίδας που τους ενδιαφέρει, και η αποστολή της ή των φωτογραφιώνή η εισαγωγή της φωτογραφίας σε ένα έγγραφο του Word.
Αυτοί οι τρόποι δεν είναι οι καταλληλότεροι για τον διαμοιρασμό υλικού στους μαθητές για τους εξής λόγους:
απαιτείται ένα αρχείο φωτογραφίας για κάθε σελίδα που θέλουμε να διαμοιράσουμε, οπότε στο e-learning μπορεί να “ανέβουν” πολλές φωτογραφίες (και οι μαθητές/γονείς κατεβάζουν πολλά αρχεία, με την διαδικασία να διαρκεί αρκετά, κάποια σελίδα να ξεχνιέται ή η σειρά των σελίδων να χάνεται, κλπ).
η φωτογραφία συνήθως έχει διαστάσεις διαφορετικές από μια σελίδα Α4, οπότε δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όταν οι γονείς καλούνται να την εκτυπώσουν (υπερβολική μεγέθυνση της φωτογραφίας, λανθασμένη κατεύθυνση)
σε σελίδες με κείμενο, δημιουργούνται σκιές που εξαρτώνται από την κατεύθυνση του φωτισμού κατα τη στιγμή της φωτογράφισης. Οι σκιές αυτές αποτυπώνονται ως επιφάνειες με γκρι ή μπεζ χρώμα, και αυτές οι επιφάνειες καταναλώνουν αρκετό μελάνι όταν εκτυπώνονται, αν και δεν περιέχουν καθόλου κείμενο
αν η φωτογραφία έχει τραβηχτεί υπό γωνία, το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα τραπέζιο, δηλαδή μια παραμορφωμένη σελίδα.
Τα παραπάνω προβλήματα φαίνονται καθαρά στην διπλανή φωτογραφία. Η εκτύπωση αυτής της φωτογραφίας θα προκαλέσει μεγάλη σπάταλη μελανιού.
Office lens
Όλα τα παραπάνω προβλήματα λύνονται με την χρήση μιας εφαρμογής που “σκανάρει” έγγραφα. Μια τέτοια εφαρμογή είναι η Office Lens, της Microsoft.
Αφού την εγκαταστήσετε, θα προχωρήσετε στα επόμενα βήματα:
φωτογραφίστε κάθε σελίδα από το υλικό που θέλετε (ιδανικά να είναι καλά φωτισμένο και από ψηλά)
η εφαρμογή συνήθως εντοπίζει μόνη της τα άκρα της σελίδας, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε το κάδρο, “κόβοντας” περιττά τμήματα από την φωτογραφία ή να περιστρέψετε τη σελίδα αν απαιτείται
εφαρμόστε το φίλτρο “Ασπρόμαυρο” για να αφαιρέσετε σκιές και χρώματα (εκτός αν τα χρώματα είναι σημαντικά για την επίλυση ασκήσεων, κλπ)
Επαναλάβετε τη διαδικασία για κάθε σελίδα, βάλτε τις σελίδες στη σωστή σειρά και τέλος, κάντε εξαγωγή σε PDF. Συνήθως έχετε τη δυνατότητα να το αποθηκεύσετε στην συσκευή σας, στο Google Drive, στο One Drive, κλπ.
Το τελικό αρχείο είναι αυτό που θα πρέπει να ανεβάσετε στο e-learning.
Εδώ βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα και τη σύγκρισή του με την αρχική φωτογραφία.
Είναι εμφανές ότι το δεύτερο αρχείο:
είναι πολύ πιο ευκρινές,
έχει καλύτερη γεωμετρία,
σωστό μέγεθος Α4
και
θα καταναλώσει πολύ λιγότερο μελάνι κατα την εκτύπωση
Επίσης, σε ένα αρχείο pdf θα ενσωματωθούν πολλές σελίδες, και θα μειωθεί πολύ ο χρόνος που χρειάζεται ο γονέας για να το κατεβάσει και να το εκτυπώσει.
Την εφαρμογή Office Lense μπορείτε να την αναζητήσετε στο Google Play και στο App Store, ενώ αν θέλετε περισσότερες επιλογές, μπορείτε να δοκιμάσετε και
την εφαρμογή Adobe Scan (https://acrobat.adobe.com/us/en/mobile/scanner-app.html) και
Readdle Scanner Pro (https://readdle.com/scannerpro)
όπως και πολλές ακόμη αντίστοιχες προτάσεις.
Copyright www.verisys.gr